
Nihat Yıldırım- Serkan Önder
MÜNİH- Türk yurtlarından biri olan ve asırlardır hem milli hem de dini kahramanlar yetiştiren Doğu Türkistan Bölgesi son 60 yıldır çektiği sıkıntıların çözümü için mücadeleye devam ediyor. Şuan komunist Çin Devleti`nin istilası altı mahsur kalan ve ellerinden her türlü insanlık hakları alınan Uygur Türkleri, Almanya`nın Münih kentinde kurdukları Uygur Dünya Kongresi`nden dünyaya duyurmak üzere haklarını savunmaya çalışıyorlar. Ramazan ayı vesilesiyle Münih`de Uygur Türkleri`nin düzenlediği iftar yemeğine, Münih Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ali Ünal, CSU`dan Bavyera Eyaleti uyum sorumlusu ve Bavyera Meclisi üyesi Martin Neumeyer ve siyasetçi Josef Schmid`in yanı sıra çok sayıda dernek temsilcisi katıldı. İftar yemeğinden önce misafirlere Doğu Türkistan`dan vahşet görüntüleri gösterildi ve bölgedeki zulümler anlatıldı. İftar yemeğinden sonra konuşma yapan Kongrenin As Başkan Asgar Can Türklerin Almanya`daki integrasyon statüsüne dikkat çekti.
Horst Seehofer`e teşekkürler
Başta iki tarafın Almanların ve Türklerin birbirlerine yaklaşmazken, şimdi ise aradaki perdeleri kaldırıldığına ve toleranslı bir şekilde uyumun olumlu ilerlediğine değinen Asgar Can Uygur gençlerinin %25`nin Alman liselerinde eğitim alarak yüksek bir akademik potansiyel olacaklarını da anlattı. Bunların ancak olumlu bir uyum politikasıyla gerçekleşeceğini ve kendilerinin en iyi bir şekilde integrasyona destek sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Asgar Can 2009 yılında Çin ziyaretinde bulunan Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer`e Çin Devleti`nin Almanya`da bulunan Uygur Türklerinin faaliyetlerinin hemen durdurulmasını ve aktif çalışmalarda bulunanları Çin Devleti`ne teslim edilmesi talebi üzerine cevaben, Uygur Türklerinin burada kurdukları derneklerin Alman kanunlarınca kurulduğunu ve faliyetlerini Alman kanunlarının çerçevesi içerisinde gerçekleştiğini vurgulayarak komünist Çin Rejimine net açıklama vermesinde duydukları memnuniyeti ifade etti ve demokratik cevap için Seehofer`e teşekkür etti.
CSU`dan olumlu sinyaller
Davetlilerden Bavyera Eyaleti uyum sorumlusu ve Bavyera Meclisi üyesi Martin Neumeyer ise kendisinin iftar yemeklerine hep severek katıldığını ve Ramazan ayının insanları bir araya getirdiğine dikkat çekti. Türk derneklerinin integrasyon çalışmalarını kendilerini sevindirdiklerini ifade eden Neumeyer eğitim noktasında bazı teşviklerin yapılmasının gerektiğini tavsiye etti. Neumeyer`den sonra söz alan CSU` nun Belediye meclisi grup başkanı Josef Schmid “İnsanların huzur içinde yaşamaları için mutlaka integrasyonun desteklenmesi gerekiyor. Demokrasi savunulması gerekiyor. İnsanların özgürlükleri için mücadele etmeleri ne kadar zor olsada, mutlaka yılmadan haklarını savunmaları gerekiyor. Bizde Almanya olarak dünyadaki insanların özgürlükleri için destek vereceğiz“ şeklinde konuştu.
Doğu Türkistan hala kan ağlıyor
Organizatörlerden Asgar Can ve Dolkun İsa konuşmalarında Doğu Türkistan`da ki zulümlere değindiler. Açıklamalarında `Uygurların çektiği sıkınıtılar dünyaca bilinmez iken bundan kısa süre önce Çin`de yaşanan son katliam olaylarıyla biz uygurluların çektiği zulümler dünya gündemine taşındı. Dilimiz ve adetlerimiz hala yasak, izinsiz hareket etmemiz yasak ve zulümler son haddinde. 62 yıldır Çin tarafından işgal halindeyiz. Çin verilere göre 10 milyon uygurun yaşadığı açıklansa bile, gerçek sayıların 20 milyonu aştığını ispat edebiliriz. Kentlerimiz yıkıma mahrum kalıyor ve doğal zenginliklerimiz sömürülüyor` dediler.