“Çin İstihbarat Örgütü ve onun Doğu Türkistanlılar ile İlgili Faaliyetleri” konulu toplantısında ortaya konulan malumatlara göre, Çin Devlet Güvenlik Dairesinin 2 bölümü Uygurlar üzerinden casusluk faaliyeti yürütüyor.
RFA/Arslan-Dr. Erkin Ekrem konuşmasında Çin istihbarat örgütünün ortaya çıkış tarihi ve görev alanı üzerinde durdu. 17 Haziran 212- İstanbul
Bundan başka Çin’in bazı yüksek okullarında özel casusluk birimleri için tesis edilen kurslar da bulunuyor.
Bu konudaki malumatlar Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinin 17 Haziran günü İstanbul’da düzenlediği aylık strateji konferansında ortaya konuldu. Konferansta yine Çin casusluk müessesesi hakkında önceleri söylenmeyen bazı yeni malumatlar konuşuldu.
Toplantıya Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinin başkanı Hidayetullah Oğuzhan başkanlık etti. Toplantı kuranı kerim okunması ile başladı. Dr. Erkin Ekrem konferansında Çin istihbarat örgütü konusu üzerinde durdu ve bu örgütün Uygurlar üzerinden yürütmekte olduğu faaliyetleri, içeride ve dış ülkelerde yaşamakta olan Uygurlara karşı hangi yöntemlerle casusluk faaliyeti yürüttüğü konusu üzerinde durdu.
Dr. Erkin Ekrem konuşmasında Çin istihbarat örgütünün ortaya çıkış tarihi ve faaliyet alanı üzerinde durdu ve Çin devlet güvenliği bakanlığının Çin hâkimiyetinin en büyük ve en aktif istihbarat teşkilatı olduğunu ve bu teşkilatın Çin içerisinde ve dış ülkelerde faaliyet gösteren 18 bölümü bulunduğunu bildirdi.
Dr. Erkin Ekrem’in bildirdiğine göre yine Çin istihbarat teşkilatına bağlı daire ve organlar merkezi kurum olan devlet güvenlik bakanlığı, siyasi bölümü, hapishane, Çin komünist partisi okulu, eğitim ve öğretim okulu, gözetleme bölümü, yardım bölümü, izne ayrılanları gözlemleme bölümü gibi bölümleri kapsıyor.
Anlaşıldığına göre, Pekin uluslar arası ilişkiler enstitüsü, Çin çağdaş uluslar arası münasebetler enstitüsü, Şanghay Uluslar arası araştırma enstitüsü, Çin gençler enstitüsü, Ciyangnen içtimai enstitüsü olmak üzere okullar Çin istihbarat teşkilatına bağlı okullar imişler.
Dr. Erkin Ekrem konuşmasında istihbarat ve casusluk anlayışları hakkında bütün âlimlerin ortaya koydukları düşünceleri izah ederek, istihbarat anlayışının “akıl”, “uyanıklık”, “haber”, “malumat”. “haber edinme” anlamlarını ifade ettiğini bildirdi.
Japonya’nın düşüncesinde, istihbarat-ilgili düşman devlet hakkındaki bütün malumatlar diye bakılırken; Çin’in düşüncesinde, istihbarat-düşman tarafın malumatlarını rapor etme diye bakılıyor.
Dr. Erkin Ekrem konuşmasında yine Çin istihbarat teşkilatının Uygurları gözetleme, Nezaret altında tutma bölümleri üzerinde durarak Çin istihbarat teşkilatının siyasi ve iktisadi bölümü olan 3. Bölümün Uygurlara karşı casusluk yaptığını bildirdi ve bu bölümün yine dış ülkelerin siyasi, iktisadi, fen ve teknolojileri ile ilgili casusluk hareketlerinde bulunduklarını ifade etti.
Erkin Ekrem’in bildirdiğine göre, Çin İstihbarat teşkilatının yine 10. Bölümü de Uygurlara karşı casusluk faaliyeti yürütüyor. Bu bölüm aslen dış ülkelerdeki teşkilat ve öğrencileri gözetleme, casusluk etme, malumat toplama işlerinden sorumlu bölüm imiş.
Dr. Erkin Ekrem konuşmasında yine casusluk konusu üzerinde durarak şöyle dedi: Casusluk; devlet menfaatini korumak veya üstünlüğü ele geçirmek için düşman güçler hakkında doğru istihbarat elde etme, masraf ve zorluklardan kurtulmak için yol aramaktan ibarettir.
Dr. Erkin Ekrem konuşmasında yine istihbarat teşkilatının insanları kendisine hizmet ettirmek için hangi yöntemleri kullandıkları konusu üzerinde durdu.
Bu defaki toplantı 4. defa konferans verme faaliyeti olup, bundan önce yapılan konferans verme toplantılarında Dr. Erkin Ekrem, “strateji nedir? Stratejinin önemi ve stratejinin politika belirlemedeki yeri”, “strateji ve strateji araştırmaları” konuları üzerinde durmuştu.
Toplantı sonunda Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneğinim başkanı Hidayetullah Oğuzhan konuşma yaparak kendisinin fikir ve görüşlerini beyan etti. RFA-Arslan
Çin istihbarat teşkilatı hakkında daha çok bilgi edinmek için aşağıdaki PDF dosyayı indirebilirsiniz