Marka, işletmelerin tüm varlıklarını temsil eden önemli bir simgedir. Bu simge, özenli şekilde korunmalı ve yasal açıdan da tescili saplanmalıdır. Markanın tescilinin yapıldığına dair belgenin olması şarttır. Marka tescili, işletmeler için oldukça fazla avantaj sağlar. Ülkemizde marka tescili işlemi, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yoluyla yapılmaktadır. Firmalar, marka tescili için marka tecil hakkında bilgi öğrenmek istemektedirler.
Marka Tescili ve Önemi
Markanın korunmasını sağlayan, ürün veya hizmetin marka sahibini koruyan bir sistemdir. Markanın gerçek sahibi, adı geçen markayı ilk düşünen ve ürünün veya hizmetin kullanımına halen devam eden kişidir. Markayı, işletmenizle bir bütün olarak tercih etmeli ve oldukça ilginç bir marka seçimi yapmalısınız. Aksi halde tescil başvuru süreci olumsuz sonuçlanabilir. Markaya karar verdikten sonra ilk önce tescil edilemeyecek markalar konusunda kendi tespitinizi yaparak önlem alabilirsiniz. Bu durum başvuru sürecini hızlandırabilir. Diğer kişinin başkasına ait markayı kullanması ise hakkın gaspı olarak tanımlanmaktadır.
Marka tesciline başvuran işletme, hem resmi kurumun hem toplumun onayından geçmiş olacaktır. Böylece işletme güvende olacaktır. Marka artık hiçbir risk taşımamaktadır. Artık resmi olarak bir belgeye sahip olmaktadır. Böylece işletme, markanın kullanılarak haksız kazanç sağlanması gibi durumlarda önlem alabilmektedir. Ayrıca yaptırım uygulayabilir hale gelmiştir. Aynı zamanda marka ile ilgili haksız kazanç şikâyeti söz konusu olursa kolaylıkla bu işin altından kalkılmasını sağlayacak bir belge olacak demektir.
Sağladığı Haklar Nelerdir?
Günümüzde birçok kişi veya kuruluş marka tescil hakkında bilgi edinmek ister. En çok merak edilen alt sorulardan bir tanesi de marka tescilinin kişiye ya da kuruma getirdiği hakların ne olduğudur.
- Marka ancak tescille korunabilir hale gelir. Bu süre 10 yıl olarak belirlenir.
- Başkasına devir edilebilen, lisans konusu olabilen, rehin veya teminat olarak gösterilebilen çok yönlü bir simge olmaktadır.
- Ticaret unvanları ve işletme isimleri başka kanunlarla tescilli olsa dahi marka olarak tescil edilmedikçe marka sıfatını taşımazlar.
- Marka tescili, Alt markalar yaratma olanağı verir.
- Marka tescili, Lisans verebilme veya Franchising yoluyla başkalarına kiralama olanağı sağlar.
- Marka tescili sayesinde ürünün aynısını ya da kopyasını üretenlere karşı dava açabilme hakkına sahip olunur.