Uygur tıbbının temel bilgisi
Doğu Türkistan 1949 yılından buyan Çin işgal altındadır. Doğu Türkistan Orta Asya’nın tam ortasında yer aldığı için Türkistan’in kalbi deniliyor. (206-250) tüm batı kesimini geçen İpek Yolu ticaretin gelişmesini, kültür teatisini, Batı ve Doğu tıpaları ve eczanelerinin Orta Asya’nın merkezinde bulunan Doğu Türkistan’da birikmesini sağlarken Uygurların tıp ve eczacılık anlayışını geliştirdi. Dolayısıyla Uygur Türkleri kendi milliyetinin tıbbını geliştirme temelinde Doğu ve Batı ülkelerinin tıp ve eczacılığından da farklı geleneksel tıp sistemini kurdu.
Uygur tıbbı ve eczası geleneksel tıbbı alanında önemli bir yer aldı. resmi düzeyindeki ilaç kitaplarına alınan Uygur ilaçlarının çeşidi 202’iyi bulmaktadır. 115 çeşit ilaç maddesi ve 87 çeşit şifalı otlardan yapılmış çorba da Uygur sağlık kültüründe yer almaktadır. Doğu Türkistan dünyada uzun ömürlü insan sayısının en fazla olduğu dört bölgeden biridir. Uygur tıbbı ve eczası şimdi de kadar halk arasında yaygın şekilde sürmektedir. Karlı dağlarda, çöllerde, tarla ve vahalarda doğan bu tıp ve ecza anlayışı, geleneksel Çin tıbbının önemli bir oluşumudur.
Uygurların ilaç kullanma alışkanlığı
Araştırmalara göre, Doğu Türkistan Uygur Bölgesi’nde toplam 600’den fazla Uygur ilacı bulunuyor. Sık kullanılan 360 çeşit ilaçtan 160’ı Doğu Türkistan’da üretiliyor ve genel Uygur ilaçlarının yüzde 27’sini oluşturuyor.
Uygur eczacılığında genellikle güzel kokulu ilaç maddeleri kullanılıyor. Daima kullanılan ilaçlar arasında misk, esmeramber, kunduzmissi ve leylak gibi ilaç maddeleri bulunuyor.
