Çin, Tiananmen Meydanı’nda beş kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın sorumlusu olarak Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni gösterdi
Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Çin’in en yüksek seviyeli güvenlik yetkilisi, hafta başında Pekin’de meydana gelen ve yetkililerin “terör saldırısı” olarak nitelediği olayın arkasında Doğu Türkistan İslami Hareketi olduğunu iddia etti.
Çin Komünist Partisi Politik ve Yasal İşler Komisyonu Başkanı Meng Jianzhu, “Pekin’de yaşanan terör olayı planlanmış ve organize edilmiş bir eylem. Eylemin arkasında, orta ve batı Asya’da faaliyet gösteren Doğu Türkistan İslami Hareketi var” dedi. Meng, saldırı hakkında daha fazla bilgi vermedi.
Tiananmen Meydanı’nda yaşanan olayda, infilak eden SUV içindeki üç kişi ve olay yerindeki iki turist ölmüş, 42 kişi de yaralanmıştı.
Pekin polisi, araçta bulunanların Uygur adına sahip bir adam ve bu kişinin eşi ile annesi olduğunu belirtti. Polis, aynı zamanda Uygur beş kişiyi de saldırganlara yardım etmek şüphesiyle gözaltına aldı. Ayrıca, infilak eden araçta bıçaklar, demir sopalar, benzin ve dini sloganlar içeren bir bayrak bulunduğu öne sürüldü.
Çin, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni, bağımsız Doğu Türkistan devleti kurmayı amaçlamakla suçluyor. ABD, söz konusu örgütü 11 Eylül’ün ardından terör listesine almış ancak daha sonra listeden çıkarmıştı. Sürgündeki Uygur lider Rabia Kadir ise Pekin yönetiminin iddialarının “dikkatle” değerlendirilmesi gerektiğini, Doğu Türkistan’da organize bir “radikal grubun” faliyet göstermediğini belirtiyor.
Haberin detayı için Dünya Bülteni linki tıklayın
Doğu Türkistan Haber ve Araştırma Merkezi Doğu Türkistan Haber ve Araştırma Merkezi
