Anasayfa » Haberler » ABD: Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı zulüm 1930’lu yıllardan bu yana hiç görülmedi

ABD: Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı zulüm 1930’lu yıllardan bu yana hiç görülmedi

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Çin’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve özellikle Uygur Türklerine uygulanan zulmün, “1930’lı yıllardan beri görülmediğini” açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yıllık yayınlanan “İnsan Hakları Uygulamaları Üzerine Ülke Raporları” hakkında, İran, Güney Sudan, Nikaragua’da insan hakları ihlallerin olduğunun altını çizerken, “Çin’in bu konuda ayrı bir kategoride olduğuna” dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları ve Demokrasi bürosu başkanı Michael Kozak, Avrupa’da 1930’lu yıllarda Yahudilere uygulanan baskı rejimine atıfta bulunarak, “Bana göre o dönemden bu yana böyle bir şeyle karşılaşmamıştık” ifadelerini kullandı.

‘DNA’ları değiştirilmeye çalışıyor’

Kozak konuşmasının devamında, “Milyonlarca insanın kamplara toplanması, orada işkence altında tutulması, kültürlerinin, dinlerin unutturulmaya çalışılması, DNA’larının değiştirilmesi anlamına geliyor. Bu gerçekten çok korkunç bir durum” diye konuştu.

Çin’in ilk başta kampların varlığını inkar ettiğinin hatırlatan Kozak, “Pekin yönetimi daha sonra bu kamplarını varlığını itiraf etti, ama bunların bir tür eğitim merkezleri olduğunu ve katılanların gönüllü olduğunu iddia etmişti” dedi.

Kozak, ” Bu iddiaların, bizim ve diğer uluslararası kurumların incelemeleriyle uyuşmadığı konusunda Pekin yönetimini uyardık. Orada dünyadaki en büyük insan hakları ihlallerinden biri yaşanıyor” diye konuştu.

Salı günü Sincan eyaletinin valisi Shohrat Zakir, bu kampların insanlara iş bulabilmeleri için uzmanlaşma eğitimi verdiğini iddia etmişti.

‘Uygur Türkleri siyasi baskı ve işkence görüyor’

Pekin yönetiminin “yeniden eğitim” ya da “mesleki eğitim” adı altında bir milyonun üzerinde Uygur Türkünü toplama kamplarında gözaltında tuttuğu biliniyor.

Bağımsız kaynaklarsa siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın tutulduğu bu kamplardaki mahkum sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor.

Bu kamplarda kalanlar domuz eti yemeye, alkol almaya ve İslam dinini kınamaya zorlandıklarını söylüyor.

‘Aşırılık yanlıları tarafından kandırılan, aldatılan bazı kişilerin yeniden eğitime tabi tutulduğunu’ savunan Çin ise bu uygulamayı, dinci radikallerle mücadele olarak tanımlıyor.

Ek kaynaklar • Reuters

About The Author

Çin, Uygur Türkü çocuklara yönelik kitlesel alıkoyma ve asimilasyon gerçekleştirmeye devam ediyor.

x

Check Also

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

Uygur Türkü anne için bakan devreye girdi

Uygur Türkü kadının sınır dışı işlemi, İçişleri Bakanı Çiftçi'nin talimatıyla durduruldu.

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı Ziyareti Hakkında

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun 22 Mayıs Tarihinde Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı ...

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE!

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE! DOĞU TÜRKİSTAN – Çin ...

Doğu Türkistan’ın çığlığı Kırıkkale’de yankılandı

Türk Dünyası üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla dikkat çeken Turan Düşünce ...

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A”

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A” ERZURUM – 11 Nisan 2026, ...

Çukurova Üniversitesi’nde İnsanlık Hukuku Konferansı: Doğu Türkistan

Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğu Türkistan’dan Gazze’ye İnsanlık Hukuku” konferansında, uzman ...

ASBÜ’de Doğu Türkistan’ın Sesi Yankılandı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta Gazeteci-Yazar ...

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret İSTANBUL ...