Anasayfa » Haberler » Guantanamo’dan kurtulan Uygurlar sahipsiz

Guantanamo’dan kurtulan Uygurlar sahipsiz

uygur

Guantanamo’dan kurtulan Uygurlar sahipsiz

Guantanamo’dan çıkarılarak Palau adalarına yerleştirilen Uygurlar, gidecek bir yer bulamadıkları gibi yaşadıkları maddi sıkıntı sebebiyle de ciddi sıkıntılar çekiyor

2001 yılındaki Afgan işgalinin ardından ABD askerleri tarafından Afganistan’da ele geçirilerekGuantanamo‘ya götürülen ve 2009 yılında serbest bırakılarak Palau adalarına yerleştirilen Uygurlar,Guantanamo‘dan farksız bir hayat sürüyorlar.

Guantanamo‘daki ABD askeri üssünde, direniş organizasyonlarıyla ilişkileri olduğu gerekçesiyle 8 yıl tutulan 22 Uygur Türkü, 2009’da mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. Uygurlu tutsaklar bunun üzerine kendilerine geçici olarak yerleşme hakkı veren Güney Pasifik’teki bir ada devleti olan Palau’nun yanı sıra Arnavutluk, El Salvador ve İsviçre’nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelere gönderildi.

Mahkeme, Doğu Türkistan İslami Hareketi liderleriyle ilişkileri bulunduğu bilinen Uygurların, “terörist” kabul edildikleri Çin’de uzun süre hapis cezalarına çarptırılmaları veya öldürülmeleri kaygısıyla Uygurları Çin’e teslim etmedi.

“ELEKTRİKLERİ YOK”

Palau adalarına yerleştirilen Uygurlar, AP’ye konuştu ve içler acısı durumlarını anlattı.

Palau hükümeti tarafından Uygurları desteklemek amacıyla verilen aylığın kesilmiş olması sonrası aldıkları maaşla geçim sıkıntısı çeken Ahmed Abdullah ve ailesi şu anda elektriksiz yaşamaya çalışıyor.

42 yaşındaki Abdullah, satranç oyunundaki taşlar gibi olduklarını söyleyerek “Onlar bizimle yıllardır oynuyor” şeklinde konuştu. Düzenlenen hava saldırısında sol bacağını kaybeden Abdullah ailesiyle birlikte üç arkadaşını daha evinde misafir ediyor.

Serbest bırakılan Uygurlar, Çin’in baskısı altında tutuluyorlar ve her ne kadar herhangi bir faaliyette bulunmadıkları ortaya çıksa da terörist olarak görülüyor.

Palau Cumhurbaşkanı Tommy Remengesau, geçici olarak Palau’da yaşamalarına izin verilen Uygurların sürekli kalabilecekleri bir ülke bulunması çabalarını artırdıklarını ancak bu çabalarının işe yaramadığını söylüyor.

ÇİN BASKI YAPIYOR

Devlet Başkanı Tommy Remengesau, “Çin’in burada yaşayan Uygurları kabul etmemiz sebebiyle kızgın olduğu bir sır değil, hiçkimse onları ülkesine kabul etmek istemedi, en başından beri Çin’in üzerimizdeki baskısı devam ediyor” şeklinde konuştu.

Çin devlet yetkilieleri söz konusu baskı iddialarına ise hiçbir cevap vermedi.

ABD YER ARIYOR

ABD Devlet Departmanı sözcüsü Patrick Ventrell, ABD’nin Uygurlar için kalıcı bir yer aradığını ve Palau yetkilileriyle iletişim halinde olduğunu söyledi. Ancak hala sonuç alınabilmiş değil.

ADİL NURİ TÜRKİYE’YE KAÇTI

Öte yandan, adaya yerleştirilen 6 Uygurlu’dan biri olan Adil Nuri’nin, geçtiğimiz ay adadan kaçtığı hükümet tarafından onaylandı. Yerel bir gazetede aktarıldığına göre, Nuri, Japanya üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı.

Tia Belau adlı yerel gazete Palau’daki bir üniversitede güvenlik görevlisi olarak çalışan 43 yaşındaki Adil’in karısı ve bebeğinin bulunduğu Türkiye’ye doğru yola çıktığını yazmıştı.

PALAU ADALARI

Palau adalarında yaklaşık 20 bin kişi yaşıyor. 1994 yılında ABD himayesinden çıkan Palau’ya ABD,Uygurlar için yaklaşık 600 bin dolar verdi. Ancak ada yönetimi bu kişilere yapılan yardımları durdurdu.

Tekrar serbest bırakıldıklarında çok mutlu olacağını söyleyen Abdulcabbar Abdurrahman, “Şu anda tekrar Guantanamo‘da gibiyiz” diye konuştu.

kaynak:

http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=252034

About The Author

Çin, Uygur Türkü çocuklara yönelik kitlesel alıkoyma ve asimilasyon gerçekleştirmeye devam ediyor.

x

Check Also

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

Uygur Türkü anne için bakan devreye girdi

Uygur Türkü kadının sınır dışı işlemi, İçişleri Bakanı Çiftçi'nin talimatıyla durduruldu.

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı Ziyareti Hakkında

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun 22 Mayıs Tarihinde Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı ...

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE!

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE! DOĞU TÜRKİSTAN – Çin ...

Doğu Türkistan’ın çığlığı Kırıkkale’de yankılandı

Türk Dünyası üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla dikkat çeken Turan Düşünce ...

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A”

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A” ERZURUM – 11 Nisan 2026, ...

Çukurova Üniversitesi’nde İnsanlık Hukuku Konferansı: Doğu Türkistan

Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğu Türkistan’dan Gazze’ye İnsanlık Hukuku” konferansında, uzman ...

ASBÜ’de Doğu Türkistan’ın Sesi Yankılandı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta Gazeteci-Yazar ...

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret İSTANBUL ...