Anasayfa » Haberler » Çin’de Tibetli bir rahip kendisini yaktı

Çin’de Tibetli bir rahip kendisini yaktı

38 yaşındaki rahibin, Çin’in Tibetlilere yaklaşımını protesto amacıyla bir ayinden önce manastırın önünde üzerine benzin dökerek kendisini ateşe verdiği bildirildi. Rahibin ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Çin’in güneybatısındaki etnik Tibet bölgesinde iki Tibetli keşiş, Pekin yönetiminin dini kısıtlamalarını protesto etmek amacıyla kendini yaktı.

Merkezi Londra’da bulunan “Özgür Tibet” adlı grup, Siçuan eyaletindeki Aba bölgesinde Kirti Manastırı’nda keşiş olan 19 yaşındaki Choepel ile 18 yaşındaki Khayang’ın kendilerini ateşe verdiklerini, Choepel’in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Khayang’ın durumu ve nerede olduğu hakkında ise bilgi alınamıyor.

“Uluslararası kamuoyunun dikkatini dünyanın en büyük ve en uzun süreli insan hakları krizlerinden birine çekmek için yaşamları feda etmeye kararlı çok sayıda genç ve cesur Tibetli olduğunu” belirten grup tarafından yapılan açıklamada, “uluslararası toplum, Çin hükümetinin Tibet halkına uyguladığı şiddet ve baskıya karşı daha fazla sessiz kalamaz” denildi. Mart ayından bu yana 7 Tibetli, ruhani liderleri Dalay Lama’yı “ayrılıkçı” olarak niteleyen Çin hükümetinin dini kısıtlamalarını protesto etmek için kendini yaktı.

1963 yılında Malcolm W. Browne tarafından çekilen ve Pulitzer Ödülü’ne layık görülen fotoğrafta Budist rahip Thich Quang Duc, Güney Vietnam Hükümeti`nin din adamlarına eziyet etmesini kendini yakarak protesto ediyor. Rahip yanarak ölürken hiç ses çıkarmıyor ve kıpırdamıyor.

 (AA)

About The Author

Cevapla

Çin, Uygur Türkü çocuklara yönelik kitlesel alıkoyma ve asimilasyon gerçekleştirmeye devam ediyor.

x

Check Also

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

Uygur Türkü anne için bakan devreye girdi

Uygur Türkü kadının sınır dışı işlemi, İçişleri Bakanı Çiftçi'nin talimatıyla durduruldu.

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı Ziyareti Hakkında

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun 22 Mayıs Tarihinde Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı ...

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE!

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE! DOĞU TÜRKİSTAN – Çin ...

Doğu Türkistan’ın çığlığı Kırıkkale’de yankılandı

Türk Dünyası üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla dikkat çeken Turan Düşünce ...

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A”

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A” ERZURUM – 11 Nisan 2026, ...

Çukurova Üniversitesi’nde İnsanlık Hukuku Konferansı: Doğu Türkistan

Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğu Türkistan’dan Gazze’ye İnsanlık Hukuku” konferansında, uzman ...

ASBÜ’de Doğu Türkistan’ın Sesi Yankılandı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta Gazeteci-Yazar ...

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret İSTANBUL ...