Anasayfa » Haberler » İDSB’nin konsey Toplantısında Doğu Türkistan konusu

İDSB’nin konsey Toplantısında Doğu Türkistan konusu

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB)’nin Fethinin 1300. Yılı münasebetiyle düzenlediği Uluslar arası Endülüs Sempozyumu Eyüp Bahariye Mevlevihanesi`ndeki İnsan ve Medeniyet Hareketi Genel merkezinde gerçekleştirildi.

Hasan Lütfi Ramazanoğlu’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan sempozyumda yapılan açılış ve protokol konuşmalarında İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu, İRCİCA Genel Direkterö Halit Eren, TGTV Başkanı Hamza Akbulut ve İMH Başkanı İlhan Yürükçü birer konuşma yaptılar.

Doç. Dr. Lütfi ŞEYBAN başkanlığında yapılan Birinci Oturumda Yaşar ŞADOĞLU, Prof. Dr. Hüseyin Bouyad ve Prof. Dr. Mehmet Özdemir konuşmacı olarak yer aldılar.

sempozyumun birinci günü doğu türkistan maarif ve dayanışma derneğinden başkan hidayet oğuzhan beyle birlikte dört kişi teklif ile iştirak ettiler.

sempozyumun ikinci günü katılımcı devletlerin sunumları gerçekleşti: doğu türkistan maarif ve dayanışma derneğinin başkanı sayın hidayet oğuz beyde katılımcılara doğu türkistanın şimdiki durumunu anlattı ve çinin orada yapmakta olduğu:karma eğitim projesi ile uygurca dilinin yok edilmesi, ,doğu türkistanlı genç kızların çinin iç kesimlerine naklederek insan onuruna aykırı işlerde çalıştırılması, çinlilerin yoğun bir şekilde doğu türkistana göç etiirilerek yerleştirilmesi,yeni göç için yüz binlerce konutların yapılmakta olması , filistinde 1000 konut yapma fılanına dünya ayağa kalktığı halde çin hökümeti doğu türkistanda yüz binlerce konut inşa etse kimsenin kılı kıpırdamdığından bahsederek çinin ne kadar tehlikeli işler peşinde olduğuna dıkkat çekti.

 doğu türkistan maarif ve dayanışma derneği heyeti sempozyum katılımcılrına arapça ve türkçe bildirile dağıttı.

en sonunda idsb genel başkanı sayın necmi sadık oğlu 20 ayrı devletten gelen katılımcılara doğu türkistan meselesinin çok önemli bir mesele olduğunu ve her katılımcı kendi ülkesinde doğu türkistanı kendi halkına anlatması ve bu konu herkesin gündemi olması gerektiğini vurguladı.

About The Author

Cevapla

Çin, Uygur Türkü çocuklara yönelik kitlesel alıkoyma ve asimilasyon gerçekleştirmeye devam ediyor.

x

Check Also

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

Uygur Türkü anne için bakan devreye girdi

Uygur Türkü kadının sınır dışı işlemi, İçişleri Bakanı Çiftçi'nin talimatıyla durduruldu.

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı Ziyareti Hakkında

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun 22 Mayıs Tarihinde Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı ...

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE!

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE! DOĞU TÜRKİSTAN – Çin ...

Doğu Türkistan’ın çığlığı Kırıkkale’de yankılandı

Türk Dünyası üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla dikkat çeken Turan Düşünce ...

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A”

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A” ERZURUM – 11 Nisan 2026, ...

Çukurova Üniversitesi’nde İnsanlık Hukuku Konferansı: Doğu Türkistan

Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğu Türkistan’dan Gazze’ye İnsanlık Hukuku” konferansında, uzman ...

ASBÜ’de Doğu Türkistan’ın Sesi Yankılandı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta Gazeteci-Yazar ...

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret İSTANBUL ...