Anasayfa » Haberler » Uygur Türklerinin davası İsveç parlamentosunda

Uygur Türklerinin davası İsveç parlamentosunda


Dünya
 Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa, İsveç Meclisi’nde bütün Avrupa’ya seslenerek, Çin zulmünden ve baskısından kaçan ve Avrupa ülkelerine sığınan Uygur Türklerinin, Çin’e iade edilmemesini istedi.

İsveç parlamentosun da 2 yıl önce, Yeşiller ve Çevre partisi Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan ve İsveç Uygur Maarip derneği üyelerinin büyük çabasıyla kurulan ‘’İsveç- UygurParlamento dostluk gurubu çalışmalarını hızlandırdı.

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

Grubun içerisinde bulunan Sağ (Moderat) partisi Hukukçu milletvekili Ulrika Karlsson ve Abdirizak Waberi, Hristiyan Demokrat parti milletvekili hukukçu Otto Von Arnold ve Annelie Enochson, Sosyal demokrat partiden Ameer Sachet ve Yeşiller partisinden Mehmet Kaplan, Uygur Türklerinin sorunlarını yakından takip ederken, Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa’yı İsveç parlamentosunda ağırladı.

İsveç meclisinde Doğu Türkistan Uygur Türklerine Çin tarafından uygulanan baskılar konu alan birde birifing veren Sürgündeki Uygurların oluşturduğu Münih merkezli Dünya Uygur Kongresi’nin genel sekreteri Dolkun, ‘’ Dünya Uygur Kongresi, Pekin’deki Çin yönetimi tarafından bir terör örgütü olarak nitelendiriliyor. Çin kamuoyu, Sincanlı Uygurlar’ın toptan İslamcı faaliyetler içinde olduğu şeklinde yönlendiriliyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana sistemli bir şekilde Sincan bölgesine Han Çinlilerinin gönderilmesi nedeniyle Uygurlar kendi topraklarında azınlık konumuna düşmüş durumda. Resmi Çin istatistiklerine göre Sincan nüfusunda Uygurların oranı yüzde 45’e geriledi’’ şeklinde konuştu.

Uluslararası Af Örgütü’nün İsveç’te bulunan temsilcileri ile bir araya geldiğini belirten Dolkun’’. Yurt dışında yaşayan Uygur Türklerinin en önemli sorunlarunu iltica. İsveç’teki temaslarımız sırasında bu ülkeye Çin’in zülmünden kaçarak gelen vatandaşlarımıza iltica talepleri konusunda yardımcı olmalarını istedik. Af Örgütünün temsilcileri bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler” diye konuştu.

Seminere dinleyenler arasında İsveç’te yaşayan Türkler ve  bir grup İsveçli yer alırken, İsveç’te Doğu Türkistan sorununu yasal zemine taşıyan, İsveç Maarip Uygur Derneği başkanı ve yöneticileri de hazır bulundu.

004.20120614031026.jpg

005.20120614031036.jpg

012.20120614031046.jpg

About The Author

Cevapla

Çin, Uygur Türkü çocuklara yönelik kitlesel alıkoyma ve asimilasyon gerçekleştirmeye devam ediyor.

x

Check Also

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde 2025 Uygur Politika Yasa Tasarısı kabul edildi

Uygur Türkü anne için bakan devreye girdi

Uygur Türkü kadının sınır dışı işlemi, İçişleri Bakanı Çiftçi'nin talimatıyla durduruldu.

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı Ziyareti Hakkında

 İşgalci Çin’in İstanbul Başkonsolosunun 22 Mayıs Tarihinde Küçükçekmece Belediyesine Yaptığı ...

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE!

DOĞU TÜRKİSTAN’DA KÜLTÜREL YIKIM: UYGUR MİMARİSİ HEDEFTE! DOĞU TÜRKİSTAN – Çin ...

Doğu Türkistan’ın çığlığı Kırıkkale’de yankılandı

Türk Dünyası üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla dikkat çeken Turan Düşünce ...

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A”

ERZURUM’DA GÖNÜL COĞRAFYASI BULUŞMASI: “KUDÜS’TEN KAŞGAR’A” ERZURUM – 11 Nisan 2026, ...

Çukurova Üniversitesi’nde İnsanlık Hukuku Konferansı: Doğu Türkistan

Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğu Türkistan’dan Gazze’ye İnsanlık Hukuku” konferansında, uzman ...

ASBÜ’de Doğu Türkistan’ın Sesi Yankılandı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta Gazeteci-Yazar ...

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret

Doğu Türkistan Heyetinden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığına Ziyaret İSTANBUL ...